2018. november 6., kedd

MÉGEGYSZER A FRIDA KAHLO KIÁLLITÁSRÓL



Nagy siker után november 4-én bezárt a Frida Kahlo kiállítás. Az utolsó hétvégén, szombaton és vasárnap hosszabbított nyitvatartással, este tíz óráig várta a látogatókat, akik csak hosszas sorbaállás után jutottak be.



A festőnő aki, csak sok évvel halála után vált világhírűvé. és lett a 20. század egyik legmeghatározóbb női művésze,, mára már ikonná vált.



Fiatalkori betegsége és testét összezúzó balesete egész életére hatással volt, állandó társa volt a fájdalom és a küzdés a szétesés ellen, ezt súlyosbították vetélései és egy nehéz férfi, Diego Rivera.




Nickolas Muray. nevű magyar fotós barátjának köszönhetünk néhány igen ikonikus Frida fotót és egy magyar nyelven  írt levelet. A levelet segitséggel irta Frida, hiszen  nem tudott magyarul,  de benne van minden a lényéből, akárcsak a festményeiben
.



Frida Kahlo utolsó festményét 1954-ben, egy héttel 47. születésnapja után készítette, ekkora már elvesztette az egyik lábát és kerekesszékbe kényszerült is. Állandó fájdalomcsillapítókon élt. Utolsó festményén érett görögdinnyék szerepelnek, az egyik piros húsába pedig beleírta “Viva la Vida.”, azaz Éljen az élet.
Mi is sokat vártunk, mig bejutottunk, de nem bántuk, nagyon jól sikerült kiállitás volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése