2016. október 18., kedd

BUDAPESTI KINCSEK SCHIFFER-VILLA



A Munkácsy utcai Schiffer-villa Terézváros elegáns negyedében, a Városligettől pár percre található.
A villát Schiffer Miksa vasútmérnök, .az akkori második leggazdagabb magyar vállalkozó és mecénás építtette családjának.
Schiffer vagyonát többek között út- és vasútépítésből szerezte, de az ő tulajdonában állt a Palatinus-házakat építtető Palatinus Rt. is.



A Palatinus házakban , amelyeket 1911- ben kezdtek épiteni,  hihetetlen, hogy több mint 100 esztendeje,már központi porszívó működött minden szobában és a fürdőszobákban pedig margitszigeti termálvíz folyt a csapból. A Palatinus Rt. nemcsak a Palatinus házakat , hanem



Magyarország egyik legcsodásabb építményét, az 1937-ben felépült Veszprémi völgyhidat is kivitelezte



A Schiffer-villa 1910-1912 között épült késő-szecessziós stílusban, Vágó József tervei alapján, aki korának egyik legjelentősebb építésze volt. A ház belsejében jól érvényesüljenek a magyar népművészet motívumai. Az impozáns méretű hall oldalát, csaknem teljes magasságában Kernstok Károly impozáns ólomüveg ablaka foglalja el, amelyet az 1980-as években restauráltak.




Schiffer Miksát – a német megszállás után – a Gestapo elvitte néhány napra, valószínűleg a Palatinus vagyon után érdeklődve, majd visszatérése után néhány nappal meghalt.
A halál hivatalos oka “mellgyík” –angina pectoris
lett, ám egy visszaemlékező szerint az öngyilkosságot választotta.
77 esztendős volt.
A villa jelenleg a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum állandó kiállításának és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyes szerveinek ad otthont.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése