2018. november 15., csütörtök

ČESKY KRUMLOV VÁRA



Český Krumlov fő látnivalója,és városképének  meghatározója a monumentális reneszánsz várkastély jellegzetes tornyával, egyedülálló rokokó várszínházával, és szépen gondozott kertjeivel



Az eredeti gótikus várat a XIII. század első felében emelték a Moldva  folyó fölé tornyosuló meredek sziklán. 1302-ben örökölte meg a várat a nagyhatalmú Rosenberg(Rožmberk) család, mely 300 éven át vezette  innen a hatalmas birtokot. A XVI. század második felében már fényűző reneszánsz kastély hirdeti az itt élők gazdagságát,  mely a prágai Hradzsin után az országban a második legnagyobb erődítés.


.
A XVII. században az Eggenbergek tulajdonába került vár végül 1719-től kerül a Schwarzenberg család birtokába. A várkastély ma is látható alakja az 1700-as évek folyamán épült ki. A XIX. század közepétől a várkastély jelentősége visszaesett, a Schwarzenberg hercegi család is elköltözött. A második világháború után az állam tulajdonába kerül a várkastély. Napjainkban több felújítás után Csehország egyik legnépszerűbb látnivalója, mely felkerült az UNESCO Világörökségi listájára.


A hatalmas kastély komplexum 5 udvar köré épült mintegy negyven épületből és egy 7 hektáros parkból áll. Négy fő része az alsó- és a felsővár, a barokk színház épülete, valamint a rokokó szökőkutas barokk kastélypark. A várkastélyt csak vezetett túra keretében lehet látogatni.




Láthatjuk a kék és rózsaszín márványos rokokó kápolnát és a szép Álarcosbál-termet, a gyönyörű rokokó falfestményeket, a báltermet, a Schwarzenberg család pazarul berendezett XIX. századi termeit és a családi képtárat..
Az alsó várban, ez a legelső épületrész a toronnyal, a vármúzeum látható. A rendkívüli gyűjteményben régi festményeket, fegyvereket, egyházi és világi kincseket láthatunk.
Egyedülálló  a várkastély rokokó színháza, amit külön belépővel látogathatjuk.


A vár másik jelképe az 54 méter magas kör alakú vártorony (Zámӗcká vӗž). Az 1582-87 között emelt hatszintes reneszánsz stílusú torony erkélyéről lélegzetelállítópanoráma nyílik a városra, a Moldva kanyarulatára, a környező erdőkre.



Az első várudvaron, a medveárok van a Rosenberg címerállat emlékét megidéző itt nevelt barnamedvékkel. Az árokban mi csak egyet láttunk, hatalmas termete láttán örültünk, hogy a medveárok mélysége alattunk elég jelentős.

Az első várudvaron található egy lapidárium is, ahol többek közt barokk szobrok sora fogad.



 A folyosóról a várkertbe érkeztünk, következő bejegzyésem erről  fog szólni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése