2018. november 11., vasárnap

ČESKY KRUMLOV

Már régóta szerepelt a bakancslistámon ennek a csehországi városkának a meglátogatása, ami most a november eleji többnapos ünnepen valóra is válhatott,











Útvonalunk autóval a Budapest, Mosonmagyaróvár, Bécs, Cesky Krumlov vonalon vezetett a GPS segitségével, hogy kb 6 órás autóút után,  nem messze az osztrák határtól elénk táruljon Cesky Krumlov.



.

Ezt a szép kis mesevárost színes házacskáival, girbe- görbe macskaköves középkori utcácskáival, cuki kis boltjaival, müködő kovácsműhelyével, képeslapra illő fekvésével, zord várával ,a Moldva folyó kanyargásában, akkor is érdemes felkeresni, ha az ázsiai turisták  hatalmas tömegén kell osztoznunk  a látványban.

 Bizony cseppet sem kellemes, a nagy hangoskodás, lökdösődés közben átadni magát az embernek a szépségnek, de tudomásul kellett vennünk, nem mi voltunk egyedül kíváncsiak erre a helyre.



 A Moldva folyó ölelésében fekvő Český Krumlov Csehország második leglátogatottabb városa Prága után,  és 1992 óta szerepel a világörökségi listán.


Český Krumlov, lakosainak száma megközelítőleg 15 000 fő. A városban álló vár a XII. századtól az egyik leggazdagabb és legnagyobb politikai befolyással bíró cseh nemesi család, a Vítkovicek tulajdonában volt. Amikor a család kihalt a város az ugyancsak jelentős Rosenberg család tulajdonába ment át, majd róluk az Eggenbergekre és végül a Schwarzenbergekre szállt a tulajdonviszony




.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése