2017. április 29., szombat

GÜL BABA FORRÁSA, BUDAPEST TITKAI



Ha megkérdeznénk a Budapesten előket ,kevés tudná, hogy hol is van a Gül Baba forrása.
Mindenki a már ismert Gül Baba türbéjére gondolna, pedig Gül Babának forrása is létezik Budapesten.

Mi sem tudtuk eddig róla, de kiváncsiak voltunk és utána jártunk.
A Gül Baba forrás a Gellért hegyben a Rudas Fürdő mögötti részen található.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy régen miért is nevezték el Gül Babáról ezt a forrást, talán a népszerűsége miatt.

Ki is volt Gül Baba

Gül Baba, a Rózsák atyja, bektasi dervis, vagyis harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541- ben a megszálló török sereggel érkezett Budára, a szultán parancsára. A neve igazából Kel Baba, vagyis Kopasz Atya volt, de mindenki Gül Baba néven ismerte. . Neve onnan ered, hogy időskorában mindig rózsát viselt a turbánjában. Gül Baba, Buda elfoglalásakor, 1541. szeptember 2-án halt meg. Tiszteletére díszes temetést rendeztek, amelyen maga I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt, a legenda szerint beállt a koporsóvivők közé is.

A Rudas fürdő mellett, a Gellérthegy lábánál több, kisebb melegvízű forrás is fakad.,nevüket táblák is jelzik a sziklafalon, E forrásokat a legrégebben ismert budai hőforrások között tartják számon.  A Gellérthegy lábánál létesült első települések kialakulásában is közrejátszott a források közelsége. A forrásvizek hasznosítása a török időkben lett általános, a Rudas-fürdő 1566-1572 közötti felépítésével egy időben. A források vize a Gellérthegy dolomitjának repedéseiből tör fel. E forráscsoport része a Gül Baba forrás is, mely vize egy 2,95 m mély aknában gyűlik össze. A forrásvíz hőmérséklete kb. 43,5 Celsius fokos. A források összes vízhozama 20-100 l/p, melyet a Duna vízállása befolyásol.
A Gül Baba-forrásról már az 1500-as évekből találtak írásos emlékeket, de az 1970-es évek óta nem használják semmire. Pedig gőzfürdőnek simán elmenne, a víz télen-nyáron 35 fok körülire felfűti a barlangszerű teret, de a fürdőzésre vonatkozó rendelkezések ma már nagyon szigorúak:, és mivel a forrás közel van a Dunához, és túl alacsonyan fekszik, igy áradáskor befertőzheti a forrást



Az évtizedek óta lezárt Gül Baba-forrást. Csak ritkan nyitjak meg



Forrás :/index.hu
ittlakunk.hu
termalfürdő.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése