2019. november 9., szombat

MILLENNIUM HÁZA





A mai borongós, párás, őszi délelőtt úgy döntöttünk irány a Városliget. Sétánk célja , hogy megnézzük az egykori Olof Palme Házat , ami most Millennium Háza néven szerepel.

                            


Az eredetileg Műcsarnoknak épült ház a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete, mely évek óta lepusztultan állt.


A műemléki rekonstrukció után, több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően a ház hosszú évtizedek után  októberben nyitotta kapuit a látogatók előtt. A párás, délelőtti ködben meglepetésszerűen bukkant fel előttünk az épület, teljes pompájában.



A külső, gazdagon díszített homlokzaton, növényi indák, sárkányos virágvázák és szárnyas oroszlánok között többször is feltűnik a három nagy reneszánsz művész-géniusz, Leonardo, Raffaello és Michelangelo arcképe is. Miután kivülről megcsodáltuk a külső pompás diszeit, beljebb mentünk.


Az épületben a tárlat a Városliget történetét mutatja tableteken, korabeli képeken, "mesekönyvvel", korabeli fotókkal és milleniumi földalatti kocsival.


A tárlat mellett müködik még egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház is. A több mint 130 éves épület főbejárata elé, egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme a Millennium Háza gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése