2018. március 17., szombat

GRÓF KÁROLYI-ALMÁSSY PALOTA, RÁDAY UTCA


Budapest kincseihez tartozik több  szerencsére ma is meglévő palota.
Ilyen a  Gróf Károlyi- Almássy palota is nem messze a Kálvin tértől, a Ráday utca 18 és az Erkel utca 15 szám alatt.


Gróf Károlyi György 
megbizásából Ybl Miklós 1875- 1876 ban készitett terveket egy nagy és szabálytalan alakű telek beépitésére.
A palota Gabriella, Károlyi Tibor egyetlen lányának) hozománya lett, amikor feleségül ment 1888. április 28-án Gróf Almássy Déneshez, innen a Károlyi- Almássy név.
Ybl tervein egy nagyszabású, egymásból is megközelithatő három különböző udvart körül épitett épület látható. A három épület elhelyezését Ybl úgy oldotta meg, hogy a pénzt hozó bérházat a forgalmasabb Ráday utca ( 1874-től 1906-ig Soroksári utca, ) részre helyezte.
A  nászajándék palotát a csendesebb, és lovashintóval is megközelithető ma Erkel utcai ( Hárompipa utca )oldalra álmodta, mig a harmadik, szintén bérházat illetve az itt szolgálók lakását az Erkel utca palota mögé helyezte el.A Ráday utcai bérházudvarban vörösmárvány külső folyosó fut körbe, a lépcsőház kialakitása igen szép.
.Az Erkel utcai palota udvara két oldalon olaszos hatású, loggiás folyosóival visszafogottan diszesek,


elegánsak. A kapubejáró fakockával volt és van  kirakva. Legdiszesebb az innen nyiló, csak az első emelig vivő lépcsőház.Sajnos az évek folyamán sok minden eltűnt innen, a a főlépcsőház Lotz Károly által készített freskóját pedig  lemeszelték.

Kép;Erkel  utcai palota
Kép; Diszek a lépcsőházban

Kép; Az Erkel utcai palotában csak az első emeletig visz a lépcső, igy szeparálva a tulajdonosokat  a bérlőktől. A  felső emeletet más lépcsőn lehetett  megközeliteni.

A palota Erkel utcai bejáratával szemben hajdan istállók kerültek kialakitásra.

 Kép: Csodaszép mozaik boritás
Kép: Lépcsőház
Kép: Diszek a falon


Ma a földszinten a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény működik.A harmadik udvaron egy vörösmárvány ivókút áll ma is. Itt helyezkedett el egy mosóterem, üsttel, amibe fával kellett befüteni, és ahol egy kb hatméteres, gyönyörű és  diszes szürkemárvány mosókád állt, ami sajnos ma már nincs itt. Az ittlakók még emlékeznek rá,  hogy elszállitották a házból.
Az épületben van még egy csigalépcsős lépcsőház, ami a padlást és a pincét köti össze, de ezenkivül még kapcsolódik a folyósokhoz is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése