2017. május 16., kedd

KEPENYES PÁL KIÁLLITÁSA A VIGADÓBANKepenyes Pál Kondoroson. született. Budapesten végzett képzőművészeti tanulmányainak egy koholt fegyvertartási per vetett véget, ezért a Rákosi érát gyakorlatilag börtönben töltötte.
 Az 56-os forradalom Párizsig repítette az akkor még mindig fiatal alkotót, akinek absztrakt munkáit az ottani művészközeg és közönség is befogadta. A párizsi évek után New York, majd Mexico City következett, végül alkotói énje Acapulcoban találta meg otthonát.
A magyar művészettörténet a XX. Század legsikeresebb szobrászai között jegyzi Kepenyes Pált, műveiről azonban idehaza szinte semmit sem tudhatott a nagyközönség, Témái között a nők, az élet, az energiák áramlása, a változatosság jelennek meg a legkülönbözőbb formákban.A Mexikóban létrehozott művek jórészt grandiózusak, a művész elismertségéről pedig a Mexikói Becsületrend mellett mindent elárul, hogy még a világkiállításra épített mexikói pavilon is nagyrészt az ő munkája volt. Kepenyes Pál nem csak szobrászként, de ötvösként, sőt építészként is maradandót alkotott. 


Ékszereit az Acapulcoban nyaraló milliomosok vásárolják, de találkozhattunk velük a Conan a barbár című filmben is. Alkotásai között találhatók önálló szoborként funkcionáló ékszerek és monumentális köztéri szobrok is. Az acapulcói repülőtérre érkezők elsőként A nap népe című, mintegy 15 méter magas köztéri szobrát pillanthatják meg.
 Művei világszerte megtalálhatók gyűjteményekben, tereken, terekben.A művész 1992-ben látogatott először haza.
A kiállítás június 4-ig látható ingyenesen a Pesti Vigadóban.

Képek saját készitésüek
egyéb info forrása pont.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése