2017. március 27., hétfő

TELEFÓNIA




Ma amikor mindenki kézben tartott mobil telefonnal beszél, bármikor bárkivel,- megmosolyogtató, hogy egykor milyen monstrumokon zajlott mindez, és hogy éveket kellett egy- egy lakásba szerelhető telefonvonalra várni. 






Mi az a lármafa? Kapcsolom a számot. A beszélgetési idő 3 perc  Mi az a tantusz? Telefonfülke?
Hol őrzik Ferenc József, Horthy Miklós  és Kádár János  telefonját?

A budai várkerületben egy műemléképület udvari szárnyában 1991-ben nyílt meg a múzeum. A hajdani klarissza kolostorban ,az Országház, majd  Királyi Kúria, az átépítés után a pedig a  Helytartótanács, a XIX. század végétől a Belügyminisztérium működött. 1928-ban itt kapott helyet a Krisztina Távbeszélő Központ (az első gépi kapcsolású automata telefonközpont) mellékközpontja, amely kiszolgálva a környék lakosságát 1985-ig működött. A múzeumban a Rotary 7A1 típusú, a világ még egyetlen működő, ilyen telefonközpontja látható , e köré épült fel. és sorakoztatja fel a távbeszélő-történetetet bemutató emlékeket a Telefónia.
A Telefónia nem a hagyományos múzeumi hangulatot árasztja, a tárgyak nagy részét meg lehet tapogatni, a kagylókat fel lehet emelni, ezért családdal, család nélkül remek szórakozást, tudást igér.







Cím: 1014, Budapest Úri utca 49.
Telefonszám: (1) 201-8188
E-mail: info@postamuzeum.hu
Nyitva tartás: K-V 10-16
XI.1., XII.24-26, I.1.: zárva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése