2016. szeptember 6., kedd

SZÉKESFEHÉRVÁR KATI NÉNIJEA székesfehérvári Liszt Ferenc sétálóutcában egy szokatlan alkotás áll, Kati néni, a fertályos asszony szobra.
Az utca szintjén álló, Kocsis Balázs restaurátor alkotta szobor egy piaci kofát, egy idős asszonyt ábrázol, aki kissé groteszk mosollyal tolja félig letakart kiskocsiját. A kocsin edények mindenféle finomságokkal, például a híres-nevezetes székesfehérvári libafertállyal, 
mely nem volt más, mint a fölös libahúsból a városi hetipiacra készített ropogós sült.A felsővárosi fertályos asszonyt, Kati nénit ábrázoló szobor előélete is érdekes. 2001. november 25-én, többéves kálvária után avatták fel, mivel a szakhatóságok többször is elutasították azt a tervet, hogy Kocsis Balázs műve a jelenlegi helyén álljon. A közvélemény nyomásának engedve 2001 szeptemberében végleges „letelepedési engedélyt” kapott Kati néni, akinek szobrához 3,3 millió forintot adtak össze fehérvári vállalkozók, önkormányzati képviselők és magánszemélyek. Azóta már hagyománnyá vált, hogy Katalin napon a város forralt borral és harapnivalóval köszönti itt az ünnepelteket névnapjuk alkalmából. Emellett szárnyra kapott az a hiedelem, hogyKati néni orrának megérintése szerencsét hoz, így aztán nemcsoda, hogy  a fertályos asszony orra egyre fényesebb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése