2015. szeptember 27., vasárnap

BARABÁS VILLA A VÁROSMAJORBANSokunk nem is tudja, hol van és a történetét sem ismeri.A villa nagyon szép, érdemes meglátogatni.
A története pedig:
A Barabás-villa szinte az egyetlen épület, mely a Városmajor utca első betelepülőinek korából épségben fennmaradt. A területet Barabás Miklós, a XIX. század kiemelkedő festőművésze vásárolta meg 1839-ben. Akkoriban szőlők borították a telket, mely egészen felfutott a Kis-Sváb-hegy oldaláig. A telken már állt egy présház és egy pince, amikor Barabás Miklós úgy döntött, hogy saját tervei alapján megépítteti a jelenleg is álló villaépületet. Eleinte nyári lakként használta, ahová kikapcsolódni, a város zajától elvonulni járt.

A művész halálát követő évtizedekben a város körülnőtte a villát. Az újabb tulajdonosok egyre több épületet építettek, végül a toldozgatások eredményeképp felismerhetetlenné vált az eredeti villa. 1996-ra életveszélyessé is vált, a benne lakó hat családot ki kellett költöztetni. A XII. kerületi Önkormányzat 2000-ben írt ki pályázatot a villa felújítására, melynek fő szempontja az volt, hogy a nagy múltú neoklasszicista épület az eredeti stílusát és szépségét visszanyerje. A pályázatot Basa Péter építész nyerte, akinek nagy segítséget jelentett az a Barabás-akvarell, melyen a művész saját villáját és annak kertjét festette meg. A felújítás alapkoncepciója az volt, hogy csak az eredeti épületrészeket hagyják meg, a későbbi bővítményeket pedig bontsák le. Az épület falait újraburkolták, a fa-, illetve lakatosmunkákat az eredeti tervek szerint végezték el. A csodálatosan helyrehozott kovácsoltvas kapun belépve szökőkút fogadja a látogatókat. A Barabás-villa nagy központi terével és impozáns oszlopcsarnokával egyike Magyarország megmaradt neoklasszicista stílusú épületeinek. A felújított villát és a hozzá tartozó kertet 2003. szeptember 26-án adták át a kerületi lakosoknak. Az épületegyüttes felújítása 2004-ben Europa Nostra Díjat, az európai építészet egyik legrangosabb kitüntetését nyerte. Az épület ma kulturális és rendezvényközpontként működik. Található itt kávézó - területén vezeték nélküli Internet igénybe vehető -, konferencia- és rendezvényterem, amelyek kiváló minőségű, teljes körű szolgáltatást nyújtanak rendezvények, kulturális események 
megrendezéséhez. A villa mögött egy gondosan ápolt és karbantartott, mintegy 1000 m2-es park található.

Forrás:wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése